Etykiety

czwartek, 24 listopada 2011

Zupa ogórkowa

Składniki:
  • 25 dag żeberek
  • 1 - 2 marchewki
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • por
  • 3 łyżki ryżu białego
  • 3 ogórki kiszone
  • czosnek
  • koperek
  • sól i pieprz
  • przyprawa warzywna
  • śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Gotujemy na posolonej wodzie żeberka z porem, pietruszką i marchewkami, po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i wsypujemy ryż. Następnie dodajemy ząbek czosnku (w całości). 
Ugotowaną marchewkę wyjmujemy, studzimy i ścieramy na grubej tarce, po czym z powrotem dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy starte na grubej tarce ogórki kiszone i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku przyprawami i śmietaną.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz