Etykiety

piątek, 25 listopada 2011

Karkówka w sosie chrzanowym

Składniki:
  • ok. 0,5 kg karkówki
  • 10 - 15 dag pieczarek
  • 5-6 łyżeczek chrzanu domowego ostrego
  • 1 - 2 cebule
  • masło
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • czosnek
  • przyprawa warzywna
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy w plastry, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem i podsmażamy lekko na masełku. W osobnym garnku przygotowujemy wywar: wlewamy ok. 0,75 litra wody, dodajemy 2-3 listki laurowe, ziele angielskie (ok. 10 - 15 szt. ) i ząbek czosnku oraz przyprawę warzywną i pieprz (ziarnisty). Podsmażaną karkówkę przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na masełku. Dodajemy do karkówki. Tak samo robimy z pieczarkami. Następnie w szklance mieszamy mąkę ze śmietaną. Dodajemy trochę wywaru i porządnie mieszamy. Dodajemy do karkówki. Całość gotujemy na małym ogniu. Chrzan mieszamy z 1/2 szklanki wywaru i dodajemy do karkówki pod koniec gotowania. Całość można podawać ze świeżą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz