Etykiety

niedziela, 20 listopada 2011

Krem z dyni z zacierkami

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • imbir
  • sól, pieprz
  • cukier
  • przyprawa warzywna
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy marchewkę i ziemniaki wraz z przyprawami. Ok. 15 minut później dodajemy dynię i gotujemy dalej. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy je blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami. 
Zupę można podawać z grzankami lub zacierkami. Osobiście wolę zacierki. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki, wody i szczypty soli, a następnie odrywając z masy małe kawałki ciasta formujemy 0,5 cm wałeczki.
Przygotowane zacierki gotujemy osobno na posolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie. Całość możemy udekorować szczyptą śmietany. Gorąco polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz