Etykiety

niedziela, 20 listopada 2011

Chłodnik

Składniki:
  • 1 l barszczu czerwonego
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1/2 cytryny
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 gałązki selera naciowego lub 1 kalarepka (według uznania)
  • 4 ogórki małosolne
  • 5 ogórków świeżych krótkich
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany18% lub 22%
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania: 
Barszczyk gotujemy sami ze świeżych buraczków lub kupujemy gotowy. Należy pamiętać, że gotując buraczki, po puszczeniu przez nich pięknego, ciemno różowego koloru należy dodać soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, aby utrzymać barwę.
Posiekaną botwinkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy również natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Do garnka z barszczykiem dodajemy jogurt wymieszany ze śmietaną (mieszamy dla uzyskania jednolitego wywaru), następnie dodajemy botwinkę i posiekane warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. 
Chłodnik podajemy z pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo.

Dobra rada: Ilość warzyw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od upodobać co do gęstości zupki..:)))

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz