Etykiety

poniedziałek, 21 listopada 2011

Łosoś Popeya

Składniki:
  • łosoś w dzwonkach
  • pieprz cytrynowy
  • szpinak mrożony (w liściach)
  • ser typu feta
  • suszone pomidory
  • gęsta śmietana 18%
  • 1 cebula
  • cytryna
  • masło
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Łososia skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 - 30 minut.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy 1/8 kostki masła, podsmażamy posiekaną cebulkę i dorzucamy rozmrożone liście szpinaku, następnie dodajemy suszone pomidory i ser feta (ilość zależy od waszych upodobań). Na końcu dodajemy 1- 2 łyżki śmietany i wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Upieczonego łososia podajemy na rozłożonym na talerzu "dywaniku" ze szpinaku. 
Całość możemy udekorować pomidorkami cherry i uprażonymi na patelni nasionami słonecznika.
Pychotka :)))

2 komentarze: