Etykiety

poniedziałek, 28 listopada 2011

Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym

Składniki:
  • 75 dag mięsa mielonego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 1 torebka ryżu
  • bułka tarta
  • koncentrat pomidorowy
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz ugotowanym i ostudzonym ryżem. Następnie dodajemy 4 łyżki bułki tartej i 5 łyżek posiekanego koperku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kulki. Przygotowane pulpetu obtaczamy w bułce tartej i gotujemy w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu pulpetów do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczam zasmażką, czyli mąką usmażoną na maśle. Pod koniec dodaję jeszcze koperek i przyprawy do smaku.

Smacznego!!!

Dobra rada: Pulpety można przyrządzać również z pieczarkami lub papryką czy też kapustą (zamiast robić gołąbki), jak kto lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz