Etykiety

poniedziałek, 21 listopada 2011

Tort serowy "SZACHOWNICA"

Zdjęcie z gazety "Tina" 












Składniki:

Masa i dekoracje:
pół szklanki mleka
70 dag białego sera
10 łyżek cukru
sok i skórka otarta z cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 łyżeczki żelatyny
2 szklanki śmietany kremówki
tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Biszkopt czekoladowy: żółtka oddzielamy od białek. Następnie ucieramy żółtka z połową cukru i cukerm waniliowym na puszystą masę. Oddzielnie ubijamy pianę z białek, powoli dosypując pozostały cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i czekoladę (lub kakao) należy przesiać i dodawać stopniowo do żółtek na przemian z pianą z białek i delikatnie wymieszać (nie używajcie do tego miksera). Spód tortownicy smarujemy masłem. Formę wypełniamy ciastem biszkoptowym i wygładzamy wierzch. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest gotowe, jeśli wkłuty w nie drewniany patyczek po wyjęciu jest suchy. Biszkopt należy wystudzić, a następnie przekroić na 3 krążki i skropić je likierem. Dwa krążki pokroić na pierścienie o szerokości 2 cm. Można pomóc sobie odrysowując okręgi od np, filiżanki, szklanki, talerzyków itp.
Masa serowa:
Ser utrzeć z mlekiem, cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, troszkę ostudzić i dodać do masy serowej razem z ubitą kremówką. 

Spód tortu smarujemy cienką warstwą kremu (przygotowanej masy serowej). Następnie kładziemy na nim co drugi pierścień wycięty z biszkoptu zaczynając od największego (wielkości spodu tortu) i smarujemy kremem. Pierścienie układamy jeden na drugim, na zmianę raz mniejszy, raz większy i przekładamy kremem, tak aby powstała szachownica. Ułożony tort smarujemy cały kremem i wygładzamy. Tabliczkę czekolady należy roztopić i rozsmarować na blacie, a gdy zastygnie zeskrobać grube wiórki i ułożyć je na torcie.

Tort dzięki swoim aromatom świetnie pasuje na świąteczny stół, jest wyśmienity, jednak musicie wiedzieć, że jest on dość pracochłonny (czas przygotowania ok. 2 godzin).

Przepis na tort pochodzi z czasopisma "Tina" z artykułu "Parada tortów".

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. A ja zagubiłam swój przepis i szukałam niecierpliwie.....i jest! najlepszy tort na świecie ! Dziękuję bardzo :*

    OdpowiedzUsuń