Etykiety

poniedziałek, 21 listopada 2011

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 1 gęsta 200g śmietana 18%
  • 1/2 kostki masła
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
Sposób przygotowania:

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy głębokiej patelni typu Wok. Cebulkę siekamy drobno i smażymy na masełku na złoty kolor (1/8 kostki masła). Tak przygotowaną cebulkę przekładamy do miseczki. Następnie kroimy w paseczki pierś z kurczaka. Obsypujemy bazylią, solą i pieprzem. Smażymy na masełku (1/8 kostki masła) do miękkości. Usmażonego kurczaka przekładamy do naczynia z cebulką. Na 1/4 kostki masła wrzucamy szpinak, gotujemy chwilę, po czym dodajemy kurczaka z cebulką i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze startym serkiem (np. parmezan).

Dobra rada: Przepis można modyfikować na wiele sposobów. Bardzo smaczny jest też z dodatkiem sera typu Feta i suszonymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz