Etykiety

czwartek, 24 listopada 2011

Placek po węgiersku

Składniki:
Placek ziemniaczany:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawa warzywna
Sos:
  • 0,5 kg wołowiny
  • 15 dag kiełbasy myśliwskiej
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 1- 2 cebule
  • 1- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • masło
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na tłuszczu. Następnie przekładamy go garnka.Cebule pokrojoną w kosteczkę szklimy na patelni z masełkiem, to samo robimy z kiełbaską i dorzucamy do garnka z mięsem. Dolewamy niewielką ilość wody i dusimy ok. 30 min. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i papryczkę chili posiekaną w drobną kosteczkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy.Teraz wszystko niech się jeszcze trochę poddusi, aż mięsko będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.Sos powinien być gęsty. 
Jak nasz sos się gotuję, robimy duży placek ziemniaczany. Ziemniaki można zetrzeć na tarce, ale ja całą masę przygotowuję w robocie kuchennym. Wrzucam ziemniaki, jajko, cebulę, mąkę, szczyptę cukru, proszek do pieczenia i przyprawę warzywną i miksuję (siekaczem) całość. Masę rozprowadzam na rozgrzanej patelni i smażymy placek. Kiedy z jednej strony już się ładnie zarumieni ostrożnie przerzucamy na drugą stronę. Placek przekładamy na talerz, nakładamy sos i załamujemy w połowie (patrz na zdjęcie). Na wierzch kładziemy śmietanę i posypujemy koperkiem.

Smacznego!!!


Ciekawostka:
Czy wiecie czym się różni placek węgierski od placka po zbójnicku?
Placek po węgiersku to gulasz w sosie pomidorowym, doprawiany na ostro, natomiast placek po zbójnicku jest delikatniejszy, bez pomidorów, czy też koncentratu. Często do placka po zbójnicku oprócz mięsa wieprzowego czy wołowego można dodać boczek.
Generalnie przepisów na tego typu placki jest mnóstwo... i zasada jest ogólnie taka, że każdy daje to co lubi... mięsko, warzywa, grzybki itd. Przecież najważniejsze jest to, żeby było smacznie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz