Etykiety

niedziela, 20 listopada 2011

Sernik

Składniki:
Ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1,30 kg sera białego śmietankowego
  • 10 jajek
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • 1/2 aromatu cytrynowego
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa (według uznania)
Sposób przygotowania:
Ciasto: Jajko ubić z żółtkami i cukrem, dodać masło i przesianą mąkę. Następnie dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia oraz sól. Ciasto wykładamy do dużej blachy.
Masa serowa: Ser odsączyć. Żółtka (10szt.) ubić z cukrem, dodać ser, budyń, śmietanę i masło. Masę miksujemy. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na w miarę sztywną pianę, którą stopniowo dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy aromat i rodzynki (jak ktoś lubi to może dodać skórkę z pomarańczy.
Masę wykładamy do blachy na uprzednio przygotowane ciasto.Wypiekamy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Gotowy sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową... jak kto lubi...
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz