Składniki:
- 75 dag mięsa mielonego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 1 torebka ryżu
- bułka tarta
- koncentrat pomidorowy
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz ugotowanym i ostudzonym ryżem. Następnie dodajemy 4 łyżki bułki tartej i 5 łyżek posiekanego koperku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kulki. Przygotowane pulpetu obtaczamy w bułce tartej i gotujemy w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu pulpetów do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczam zasmażką, czyli mąką usmażoną na maśle. Pod koniec dodaję jeszcze koperek i przyprawy do smaku.
Smacznego!!!
Dobra rada: Pulpety można przyrządzać również z pieczarkami lub papryką czy też kapustą (zamiast robić gołąbki), jak kto lubi.
Dobra rada: Pulpety można przyrządzać również z pieczarkami lub papryką czy też kapustą (zamiast robić gołąbki), jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz