Składniki:
- 1 kg dyni
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- imbir
- sól, pieprz
- cukier
- przyprawa warzywna
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy marchewkę i ziemniaki wraz z przyprawami. Ok. 15 minut później dodajemy dynię i gotujemy dalej. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy je blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Zupę można podawać z grzankami lub zacierkami. Osobiście wolę zacierki. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki, wody i szczypty soli, a następnie odrywając z masy małe kawałki ciasta formujemy 0,5 cm wałeczki.
Przygotowane zacierki gotujemy osobno na posolonej wodzie lub bezpośrednio w zupie. Całość możemy udekorować szczyptą śmietany. Gorąco polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz