Składniki:
- łosoś w dzwonkach
- pieprz cytrynowy
- szpinak mrożony (w liściach)
- ser typu feta
- suszone pomidory
- gęsta śmietana 18%
- 1 cebula
- cytryna
- masło
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 - 30 minut.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy 1/8 kostki masła, podsmażamy posiekaną cebulkę i dorzucamy rozmrożone liście szpinaku, następnie dodajemy suszone pomidory i ser feta (ilość zależy od waszych upodobań). Na końcu dodajemy 1- 2 łyżki śmietany i wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Upieczonego łososia podajemy na rozłożonym na talerzu "dywaniku" ze szpinaku.
Całość możemy udekorować pomidorkami cherry i uprażonymi na patelni nasionami słonecznika.
Pychotka :)))
Całość możemy udekorować pomidorkami cherry i uprażonymi na patelni nasionami słonecznika.
Pychotka :)))
Mniam, mniam:)Łosoś i szpianczek ....mmmmmm
OdpowiedzUsuńJa też go bardzo lubię!!!!
OdpowiedzUsuń