- ok. 0,5 kg karkówki
- 10 - 15 dag pieczarek
- 5-6 łyżeczek chrzanu domowego ostrego
- 1 - 2 cebule
- masło
- 2-3 łyżki mąki
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- czosnek
- przyprawa warzywna
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy w plastry, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem i podsmażamy lekko na masełku. W osobnym garnku przygotowujemy wywar: wlewamy ok. 0,75 litra wody, dodajemy 2-3 listki laurowe, ziele angielskie (ok. 10 - 15 szt. ) i ząbek czosnku oraz przyprawę warzywną i pieprz (ziarnisty). Podsmażaną karkówkę przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na masełku. Dodajemy do karkówki. Tak samo robimy z pieczarkami. Następnie w szklance mieszamy mąkę ze śmietaną. Dodajemy trochę wywaru i porządnie mieszamy. Dodajemy do karkówki. Całość gotujemy na małym ogniu. Chrzan mieszamy z 1/2 szklanki wywaru i dodajemy do karkówki pod koniec gotowania. Całość można podawać ze świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz