Składniki:
- 1 l barszczu czerwonego
- 1 duży pęczek botwinki
- 1/2 cytryny
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 gałązki selera naciowego lub 1 kalarepka (według uznania)
- 4 ogórki małosolne
- 5 ogórków świeżych krótkich
- natka pietruszki
- koperek
- szczypiorek
- 1 l jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki gęstej śmietany18% lub 22%
- sól, pieprz
- cukier
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Barszczyk gotujemy sami ze świeżych buraczków lub kupujemy gotowy. Należy pamiętać, że gotując buraczki, po puszczeniu przez nich pięknego, ciemno różowego koloru należy dodać soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, aby utrzymać barwę.
Posiekaną botwinkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy trochę
soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy również natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Do garnka z barszczykiem dodajemy jogurt wymieszany ze śmietaną (mieszamy dla uzyskania jednolitego wywaru), następnie dodajemy botwinkę i posiekane warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy również natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Do garnka z barszczykiem dodajemy jogurt wymieszany ze śmietaną (mieszamy dla uzyskania jednolitego wywaru), następnie dodajemy botwinkę i posiekane warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Chłodnik podajemy z pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo.
Dobra rada: Ilość warzyw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od upodobać co do gęstości zupki..:)))
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz