Składniki:
- 6 filetów mintaja
- mała śmietana 18%
- cytryna
- pół szklanki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz cytrynowy
- czosnek
- sól
Sposób przygotowania:
Rybkę posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, obtaczamy w jajku i mące (lub bułce tartej) i smażymy. Można też filety obgotować w osolonej wodzie - jak kto woli. Przygotowaną rybkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. W garnuszku mieszamy śmietanę z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy ok. pół szklanki mleka i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Do sosu wyciskamy sok z 1/2 cytryny i 1-2 ząbki czosnku, dorzucamy posiekany, świeży koperek oraz solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy rybkę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. do temperatury 180 stopni.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz