Etykiety

piątek, 2 grudnia 2011

Rybka w sosie koperkowo-śmietanowym

Składniki:
  • 6 filetów mintaja
  • mała śmietana 18%
  • cytryna
  • pół szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz cytrynowy
  • czosnek
  • sól
Sposób przygotowania:
Rybkę posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, obtaczamy w jajku i mące (lub bułce tartej) i smażymy. Można też filety obgotować w osolonej wodzie - jak kto woli. Przygotowaną rybkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. W garnuszku mieszamy śmietanę  z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy ok. pół szklanki mleka i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Do sosu wyciskamy sok z 1/2 cytryny i 1-2 ząbki czosnku, dorzucamy posiekany, świeży koperek oraz solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy rybkę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. do temperatury 180 stopni. 

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz