Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/4 kostki masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1,30 kg sera białego śmietankowego
- 10 jajek
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3/4 kostki masła
- szczypta soli
- 1/2 aromatu cytrynowego
- rodzynki
- skórka pomarańczowa (według uznania)
Sposób przygotowania:
Ciasto: Jajko ubić z żółtkami i cukrem, dodać masło i przesianą
mąkę. Następnie dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia oraz sól.
Ciasto wykładamy do dużej blachy.
Masa serowa: Ser odsączyć. Żółtka (10szt.) ubić z cukrem, dodać ser, budyń, śmietanę i masło. Masę miksujemy. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na w miarę sztywną pianę, którą stopniowo dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy aromat i rodzynki (jak ktoś lubi to może dodać skórkę z pomarańczy.
Masę wykładamy do blachy na uprzednio przygotowane ciasto.Wypiekamy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Gotowy sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową... jak kto lubi...
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz