- 1 szklanka otrąb owsianych
- 2/3 szklanki otrąb pszennych (mogą być też żytnie)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki naturalnej lub kefiru
- 60 ml oleju
Mieszamy w naczyniu sypkie składniki, a w osobnym mokre. Łączymy razem i dodajemy żurawinę. Mieszamy. Blachę do muffinek należy wyłożyć papilotkami. Foremki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w temperaturze
ok. 190 stopni przez ok. 20 - 25min. Z tego przepisu mi wyszło 16 muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz