- opakowanie fasoli jaś (370g)
- 1-2 cebule
- 15-20 dag boczku wędzonego
- 3 kawałki kiełbasy (wiejskiej lub śląskiej)
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- majeranek
- sól
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka czerwona słodka i ostra
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- ok. 2 łyżek masła
Sposób przygotowania:
Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć (np. zostawić na noc, wtedy krócej gotujemy). Fasolkę (odmoczoną) zalewamy ok. 1l wody. Na patelni podsmażamy po kolei cebulkę, kiełbaskę i boczek i dodajemy do fasolki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Nie dodajemy majeranku (majeranek im dłużej się gotuje tym bardziej staje się gorzki). Całość gotujemy, aż fasolka będzie miękka. Mąkę podsmażamy na maśle (zasmażka) i dodajemy do potrawy. Na końcu dodajemy majeranek, rozcierając go w dłoniach. Gotujemy jeszcze kilka minut i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz