Etykiety

niedziela, 4 grudnia 2011

Fasolka bo Bretońsku

Składniki:
  • opakowanie fasoli jaś (370g)
  • 1-2 cebule
  • 15-20 dag boczku wędzonego
  • 3 kawałki kiełbasy (wiejskiej lub śląskiej)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka czerwona słodka i ostra
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 2 łyżek masła
Sposób przygotowania:
Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć (np. zostawić na noc, wtedy krócej gotujemy). Fasolkę (odmoczoną) zalewamy ok. 1l wody. Na patelni podsmażamy po kolei cebulkę, kiełbaskę i boczek i dodajemy do fasolki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Nie dodajemy majeranku (majeranek im dłużej się gotuje tym bardziej staje się gorzki). Całość gotujemy, aż fasolka będzie miękka. Mąkę podsmażamy na maśle (zasmażka) i dodajemy do potrawy. Na końcu dodajemy majeranek, rozcierając go w dłoniach. Gotujemy jeszcze kilka minut i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz