Składniki:
- ok. 0,5 kg ziemniaków
- kiełbasa (2 kawałki)
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 15 dag boczku (ew. inna wędlina)
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 1 jajko
- 10 - 15 dag ser żółty
- tymianek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę lekko obgotowujemy (ok. 10 minut). Studzimy i kroimy w talarki. Kiełbaskę i boczek (lub wędlinę) podsmażamy (ilość zależy od waszych upodobań). Cebulkę szklimy na złoto i mieszamy z kiełbaską i boczkiem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaczki, marchewkę i kiełbaskę z cebulką, a potem znowu ziemniaczki, marchewkę i mięsko. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, startym serkiem żółtym, tymiankiem i przyprawami. Jeżeli nie lubicie tymianku możecie dodać inną ulubioną przyprawę. Na koniec posypujemy jeszcze serkiem żółtym i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz