Etykiety

czwartek, 22 grudnia 2011

Pierniczki

Już niebawem Święta, a więc pora na pierniczki....
 
Składniki:
  • 250 g drobnego cukru
  • 250 g płynnego miodu 
  • 100 ml mocnej kawy
  • 300 g masła
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • skórka z pomarańczy
  • opakowanie przyprawy korzennej


Sposób przygotowania:
Cukier, miód i kawę oraz masło topimy w garnku na małym ogniu (tak aby cukier dokładnie się rozpuścił), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). 
Następnie  dodajemy mąkę, którą wcześniej należy przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy. W międzyczasie dodajemy też sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. berłem, a potem ugniatamy ręką. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawimy do lodówki na minimum jedną  noc, im dłużej tym lepiej.

Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy dowolne wzory. Pieczemy w 180-190 stopniach ok. 10 min. (aż pierniczki będą miały piękny ciemno złoty kolor). 

Zdobimy według uznania. Ja używam lukru i polewy czekoladowej oraz kolorowych posypek.

Przepis na lukier biały

Składniki:
  • 15dkg cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz