Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 szklanka maślanki
- 60 ml oleju
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- możecie dodać trochę aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki, a w osobnym naczyniu mieszamy
mokre. Łączymy razem i dodajemy żurawinę. Mieszamy
dokładnie. Blachę do muffinek należy wyłożyć papilotkami. Foremki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w temperaturze
ok. 180 stopni przez ok. 25 - 30min.
Możecie ozdobić muffinki np. polewą czekoladową.
Z tego przepisu mi wyszło 14 muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz