Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki naturalnej lub kefiru
- 125g masła
- trochę aromatu (np. rumowy lub waniliowy) lub alkoholu
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki, w osobnym naczyniu mieszamy mokre. Łączymy razem, dodajemy wiśnie i posiekaną czekoladę. Mieszamy dokładnie. Blachę do muffinek należy wyłożyć papilotkami. Foremki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez ok. 30 min.
Jeżeli nie macie wiśni możecie dodać inne owoce.
Muffinki można posypać np. cukrem pudrem
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz