Etykiety

piątek, 23 grudnia 2011

Czekoladowe muffiny z wiśniami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki naturalnej lub kefiru
  • 125g masła
  • trochę aromatu (np. rumowy lub waniliowy) lub alkoholu
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni


Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki, w osobnym naczyniu mieszamy mokre.  Łączymy razem, dodajemy wiśnie i posiekaną czekoladę. Mieszamy dokładnie. Blachę do muffinek  należy wyłożyć papilotkami. Foremki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez ok. 30 min.
Jeżeli nie macie wiśni możecie dodać inne owoce.
Muffinki można posypać np. cukrem pudrem

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz