Etykiety

sobota, 10 grudnia 2011

Pieczeń wieprzowa

Składniki:
  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 torebki białego ryżu
  • bazylia
  • garść świeżej pietruszki
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem. Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na masełku na złoto. Do mięsa dodajemy 1/2 torebki ostudzonego ryży, 2 łyżki ketchupu, rozmoczoną bułkę tartą, cebulkę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (wąskiego) wysmarowanego tłuszczem i uklepujemy na gładko. Na wierzch rozsmarowujemy 1 łyżkę ketchupu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na godzinę. Możemy podawać np. z sosem pomidorowym lub chrzanem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz