Składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- 1-2 cebule
- 2 jajka
- 1/2 torebki białego ryżu
- bazylia
- garść świeżej pietruszki
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 2-3 łyżki mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem. Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na masełku na złoto. Do mięsa dodajemy 1/2 torebki ostudzonego ryży, 2 łyżki ketchupu, rozmoczoną bułkę tartą, cebulkę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (wąskiego) wysmarowanego tłuszczem i uklepujemy na gładko. Na wierzch rozsmarowujemy 1 łyżkę ketchupu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na godzinę. Możemy podawać np. z sosem pomidorowym lub chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz