Składniki:
- 1 słodka bułka maślana (może być też chałka)
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 śmietana kremówka 400ml
- 6 żółtek
- 3 jajka
- 5 bananów (mocno dojrzałych)
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Bułkę kroimy w kosteczkę. Śmietanę lekko podgrzewamy z 1/2 szklanki cukru (tylko tyle aby rozpuścić dobrze cukier). Studzimy. Żółtka i całe jajka lekko ubijamy i łączymy z ostudzoną śmietaną. Dokładnie mieszamy i zalewamy pokrojoną bułkę. Bułka powinna dobrze nasiąknąć. Banany rozdrabniamy na mus z pozostałym cukrem. Łączymy z bułką. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym, posypujemy lekko płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, następnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 40 - 45 min w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut (żeby zarumienić wierzch ciasta).
Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Polecam z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz