Sernik cytrynowy
Składniki:
Na spód:
-
15 dag herbatników
-
80 g masła
Masa:
-
500 g sera białego mielonego dość mokrego
-
3 jajka
-
1 szklanka cukru
-
skórka i sok z 2-3 cytryn
-
1 budyń waniliowy
-
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Herbatniki należy bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowany spód ciasta wykładamy do tortownicy. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy ser, otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryn.Wsypujemy budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Wymieszane składniki przelewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę i 10 minut w piekarniku elektrycznym. Ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
O brawo nowy wpis się pojawił :)
OdpowiedzUsuń