Etykiety

środa, 4 listopada 2015

Sernik cytrynowy

Składniki:

Na spód:
  • 15 dag herbatników
  • 80 g masła
Masa:
  • 500 g sera białego mielonego dość mokrego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • skórka i sok z 2-3 cytryn
  • 1 budyń waniliowy
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: 

Herbatniki należy bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowany spód ciasta wykładamy do tortownicy. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy ser, otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryn.Wsypujemy budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Wymieszane składniki przelewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę i 10 minut w piekarniku elektrycznym. Ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 Smacznego !

1 komentarz: