- 225g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 2/3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- migdały – potrzebne jako paznokcie :)
- 1 białko
- trochę dżemu wiśniowego do dekoracji
Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i formować palce (wałeczki) - wielkość dowolna, w zależności kto co lubi :) Pamiętajcie, że przy pieczeniu trochę urosną. Po uformowaniu palca, z jednej strony smarujemy troszkę dżemem i wciskamy migdał w miejsce paznokcia, dodatkowo można ponacinać każdy palec tak, aby wyglądały bardziej realistycznie. Palce można, ale nie trzeba posmarować białkiem dla fajnego koloru :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz