Etykiety

środa, 4 listopada 2015

Paluchy Halloween

Składniki:
  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja:
  • migdały – potrzebne jako paznokcie :)
  • 1 białko
  • trochę dżemu wiśniowego do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i formować palce (wałeczki) - wielkość dowolna, w zależności kto co lubi :) Pamiętajcie, że przy pieczeniu trochę urosną. Po uformowaniu palca, z jednej strony smarujemy troszkę dżemem i wciskamy migdał w miejsce paznokcia, dodatkowo można ponacinać każdy palec tak, aby wyglądały bardziej realistycznie. Palce można, ale nie trzeba posmarować białkiem dla fajnego koloru :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz